OCENĚNÍ EXTERNÍCH ÚČINKŮ A NÁKLADŮ KONGESCE (Perner's Contacts, 2008)
Při ekonomickém hodnocení externích účinků kongesce je nutné zohledňovat nejen náklady na delší dobu cestování, ale i na provozní náklady vozidel vyplývajících ze zvýšení doby cestování, ocenit nepohodlí v přeplněných systémech, dodatečné náklady na palivo, nespolehlivost cestovních dob způsobených kongescí a dále nedostatkové náklady vyjadřující náklady příležitosti poskytovatelů služby za nedostupnost požadovaných odjezdových nebo příjezdových dob.
Keywords: kongesce; náklady; ocenění nákladů