HODNOCENÍ RELEVANTNOSTI IMPLEMENTACE PRINCIPŮ SDÍLENÉ EKONOMIKY PŘI PŘEPRAVĚ ZÁSILEK V ČESKÉ REPUBLICE (Perner's Contacts, 2020)
Problematika sdílené ekonomiky je v současné době velmi aktuální téma mající svůj význam v mnoha odvětvích národního hospodářství. V oblasti dopravy je možné pozorovat využití některých principů sdílené ekonomiky, zejména v rámci služeb, které spočívají ve sdílení kapacit osobních aut při přepravě osob (BlaBlaCar, Zipcar, DriveNow atd.). S přihlédnutím k situaci, kdy meziročně narůstá počet přepravovaných zásilek, naskýtá se prostor pro využití principů sdílené ekonomiky nejen pro přepravu osob, jak tomu již je, ale také právě při zajištění přepravy zásilek. Vzhledem k tomu, že v České republice nebyla tato problematika komplexně řešena, je nutné před případným stanovením strategií implementace principů sdílené ekonomiky při přepravě zásilek ze strany příslušných veřejných institucí či ze strany podniků ověřit, zda jsou v České republice vytvořeny vhodné podmínky pro takovouto implementaci. Cílem článku je zhodnotit aktuální situaci v České republice v rámci implementace principů sdílené ekonomiky při přepravě zásilek z vnějšího prostředí, konkrétně s využitím PEST analýzy.
Keywords: sdílená ekonomika; přeprava zásilek; PEST analýza