HODNOCENÍ OHROŽENOSTI MĚKKÝCH CÍLŮ A JEHO APLIKACE NA OBJEKT ŽELEZNIČNÍ STANICE (Perner's Contacts, 2020)
Železničné stanice je možné označiť za miesta s hromadným výskytom ľudí a neustálou frekvenciou pohybu, ale súčasne s nedostatočnou úrovňou ochrany. V bezpečnostnej komunite sa pre takéto objekty začal používať termín mäkké ciele. V posledných rokoch sa stali častým objektom teroristických útokov. Hrozba útokov na mäkké ciele sa v súčasnosti realizuje hlavne prostredníctvom ich zraniteľnosti resp. slabých miest v systéme. V podmienkach Slovenskej republiky, ale aj v ďalších krajinách sveta, neexistuje všeobecne platná metóda efektívnej ochrany mäkkých cieľov a hodnotením ich ohrozenosti a z toho vyplývajúcich metód a techník pre ich ochranu. Napríklad metodika hodnotenia ohrozenosti mäkkého cieľa, platná v podmienkach Českej republiky, je voľne dostupná pre verejnosť. Na základe princípov a postupov definovaných v uvedenej metodike je možné kvantifikovať mieru ohrozenosti dopravných terminálov, ako sú napríklad železničné stanice. Hlavným cieľom článku je demonštrovať možnosti využitia metodiky hodnotenia ohrozenosti mäkkých cieľov na kvantitatívne vyhodnotenie úrovne ohrozenosti železničnej stanice a takýmto spôsobom pomôcť efektívne zvýšiť úroveň prevádzkovej bezpečnosti železničných staníc a osôb v nich.
Keywords: mäkké ciele; železničné stanice; hodnotenie ohrozenosti