HODNOCENÍ KARBONOVÉHO ZNEČIŠTĚNÍ MOTOROVÝCH OLEJŮ (Perner's Contacts, 2020)
Obsah karbonového znečištěn v motorovém oleji patří vedle dalších parametrů k základním diagnostickým veličinám, podle které se rozhoduje, zda je třeba provozovaný olej vyměnit. V příspěvku jsou prezentovány výsledky porovnání stanovení obsahu karbonových nečistot v motorovém oleji přístrojem REO-31 dle metodiky používané v Depu kolejových vozidel v České Třebové a dle metodiky laboratoře tribotechnické diagnostiky Dopravní fakulty Jana Pernera, Univerzity Pardubice.
Keywords: degradace; motorový olej; výměna oleje; tribotechnická diagnostika; karbonové znečištění; saze