PŘEPRAVNÍ SMLOUVY V MEZINÁRODNÍ MULTIMODÁLNÍ PŘEPRAVĚ A ROTTERDAMSKÁ PRAVIDLA (Perner's Contacts, 2021)
Dosud neexistuje žádná platná nadnárodní (mezistátní) právní úprava přepravní smlouvy v multimodální, resp. intermodální přepravě. Platné mnohostranné mezinárodní úmluvy o přepravní smlouvě v současnosti řeší pouze jednotlivé dopravní módy. OSN, resp. UNCITRAL, vytvořila Rotterdamská pravidla (Úmluvu OSN o smlouvě o mezinárodní přepravě zboží zcela nebo z části po moři), která zatím nejsou ratifikována potřebným počtem států, aby mohla vstoupit v platnost. Setkávající se však také s kritikou. V článku jsou předložena základní fakta o této problematice s akcentem na analýzu současného stavu dopravního práva z pohledu České republiky.
Keywords: Rotterdamská pravidla; mezinárodní nákladní přeprava; multimodální a intermodální přeprava; odpovědnost nákladního dopravce