PŘESTUPKY V SILNIČNÍ DOPRAVĚ V ČESKÉ REPUBLICE, BODOVÝ SYSTÉM ŘIDIČŮ V ČESKÉ REPUBLICE, NĚMECKU A POLSKU A ŘEŠENÍ DOPRAVNÍHO PŘESTUPKU POLICIÍ ČR A NA OBECNÍM ÚŘADU OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ S NÁVRHY ZMĚN (Perner's Contacts, 2021)
Příspěvek představuje základní právní předpisy EU a právní předpisy ČR upravující oblast dopravních nehod a přestupků v silniční dopravě. Uvádí hlavní dopravní přestupek, kterým je překročení nejvyšší povolené rychlosti. Stručně analyzuje statistiky dopravních nehod v ČR ve vazbě na statistiku přestupků v silniční dopravě celostátní i ve vybrané obci s rozšířenou působností. Komentuje a porovnává na vybraných přestupcích bodový systém v ČR, v Německu a v Polsku. Popisuje postup Policie ČR a technologický postup na obecním úřadu obce s rozšířenou působností při zpracování přestupku řidiče. V příspěvku jsou navrženy konkrétní změny v postupu Policie ČR a především změny v postupu úředníka na obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Tyto změny mají vést k rychlejšímu zpracování přestupku, racionalizaci práce úředníka a také k vyšší informovanosti řidiče, který přestupky spáchal.Klíčová slova
Keywords: bodový systém řidičů; dopravní nehody; dopravě správní agendy; obecní úřad obce s rozšířenou působností; pokuty; přestupky v silniční dopravě; zákaz řízení