OPTIMALIZÁCIA SYSTÉMU ORGANIZÁCIE VEREJNÝCH SÚŤAŽÍ V ŽELEZNIČNEJ OSOBNEJ DOPRAVE (Perner's Contacts, 2022)
Trh služieb železničnej dopravy v krajinách EÚ bol dlhodobo neprístupný súkromnému sektoru. Dopravné služby boli poskytované národnými dopravcami, čo viedlo k zamedzeniu podieľania sa na spravodlivej a nediskriminačnej hospodárskej súťaži pri poskytovaní dopravných služieb železničnej dopravy. Hlavným cieľom objednávateľov dopravných služieb vo verejnom záujme ako aj poskytovateľov dopravných služieb je zaistiť dopravné služby vo verejnom záujme, a v čo najväčšej miere zvýšiť obsadenosť jednotlivých spojov. Čím viac cestujúcich bude na danom spoji cestovať, tým budú väčšie tržby na danom spoji a teda nebude potrebné vyžadovať viac financií z verejných rozpočtov. Preto je potrebné analyzovať celkový vývoj v oblasti prevádzkovania železničnej osobnej dopravy, vrátane vstupu súkromných dopravcov na infraštruktúru Železníc Slovenskej republiky. Na základe poznania súčasného stavu je potrebné prijať opatrenia na dosiahnutie naplnenia požiadaviek Nariadenia (ES) 1370/2007, ktoré koordinuje MDV SR. Príspevok charakterizuje aktuálny stav organizovania verejných súťaží v SR a ich priebeh, a navrhuje postupné kroky verejnej súťaže formou časového harmonogramu. Dôležitým bodom celého procesu organizácie verejnej súťaže je správne nastavenie kompetencií, určenie predmetu verejnej súťaže a v neposlednom rade navrhnúť jednotnú metodiku priebehu verejnej súťaže, ktorá sa však môže meniť v jednotlivých štátoch vzhľadom na podmienky národnej legislatívy. Súčasťou jednotnej metodiky je určenie fáz procesu verejnej súťaže, ktoré sú súčasťou časového harmonogramu verejnej súťaže. Časový harmonogram verejnej súťaže zobrazuje celý cyklus, resp. trvanie jednotlivých fáz verejnej súťaže pre každú navrhovanú skupinu prijatých opatrení.