VYUŽITÍ KAPACITY DRÁHY NA TRAŤOVÉM ÚSEKU BRNO-MALOMĚŘICE – TIŠNOV PŘED A PO ZAVEDENÍ ODKLONOVÝCH TRAS Z I. TRANZITNÍHO KORIDORU (Perner's Contacts, 2022)
Tento článek hodnotí využití kapacity dopravní infrastruktury na traťovém úseku Brno-Maloměřice – Tišnov s využitím metodiky Správy železnic dle SM 124. Nejprve je prováděno zjišťování plánovaného a skutečného provozu z hlediska jeho intenzity a druhového složení vlaků před a po zavedení odklonových tras z I. tranzitního koridoru. Následně je vyhodnocena kapacita obou traťových kolejí v jednotlivých mezistanicích úsecích. Dále je diskutována otázka nedostatečného počtu nástupištních hran ve stanici Tišnov a představeno řešení dle autorů a dle plánovaného projektu rekonstrukce. Rovněž jsou prezentovány výsledky separátní simulace provozu na zhlaví v obvodu St. 3 stanice Brno- Maloměřice a na kuřimském zhlaví v Tišnově.
Keywords: kapacita dráhy; železnice; Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje; řízení železničního provozu; separátní simulace