VPLYV PANDÉMIE COVID – 19 NA MOBILITU OBYVATEĽOV VO VEREJNEJ DOPRAVE (Perner's Contacts, 2022)
Pandémia COVID 19 predstavuje pre našu spoločnosť obrovské výzvy a zasiahla všetky oblasti nášho života. Jednou z oblastí, ktoré boli zasiahnuté najvýznamnejšie je hromadná osobná doprava. Cieľom tohto príspevku je poukázať na zmeny dopravného správania sa obyvateľov Slovenska vplyvom pandémie COVID – 19 . Na tento účel slúžili dáta získané pomocou dotazníkového prieskumu, ktorý bol realizovaní počas roku 2021 obyvateľmi Slovenska. Okrem toho boli použité aj dáta o mobilite obyvateľov od spoločnosti Google. Celkovo bol zaznamenaný významný pokles používanie verejnej osobnej dopravy, avšak tento fakt spôsobil aj pokles celkovej mobility v dôsledku opatrení na zníženie šírenia ochorenia.  Zistilo sa, že obyvatelia sa počas najsilnejších vĺn pandémie vyhýbali používaniu verenej osobnej dopravy a prechádzali na iné druhy dopravy a to predovšetkým na individuálnu automobilovú a pešiu dopravu. Hlavným dôvodom boli obavy o bezpečnosť a zdravie.