COVID AUTOMAT A JEHO VPLYV NA VÝKONY VO VEREJNOM ZÁUJME V ŽELEZNIČNEJ OSOBNEJ DOPRAVE NA SLOVENSKU (Perner's Contacts, 2022)
Rozšírenie krízy COVID-19 malo vážny vplyv na železničných dopravcov z dôvodu výrazného zníženia dopytu po službách železničnej dopravy. Niektorí dopravcovia čelili značným problémom s likviditou, veľkým stratám a v krajnom prípade riziku úpadku. V tomto období bola koronakrízou postihnutá najmä železničná osobná doprava. V prvej vlne pandémie, keby bol zavedený zákaz vychádzania sa tak zrušilo veľké množstvo vlakových spojov na sieti ŽSR a prevádzka železničnej osobnej dopravy sa obmedzila na sobotňajší režim prevádzky podľa vtedy platného GVD. Vo veľkej miere sa znížili všetky dopravné výkony, najmä tie, ktoré sú poskytované ako výkony vo verejnom záujme. Pozastavená bola taktiež aj bezplatná preprava v dôsledku zatvorenia všetkých škôl. V dôsledku týchto nepriaznivých zmien boli zavádzané protipandemické opatrenia, znižujúce riziko nákazy počas prepravy. Príspevok sa zaoberá vplyvom pandémie COVID-19 na výkony vo verejnom záujme v železničnej osobnej doprave na Slovensku. Príspevok popisuje navrhnutý systém hodnotenia protipandemických opatrení, vplývajúcich na mobilitu v železničnej osobnej doprave. Implementácia preventívnych opatrení pre ďalšie obdobie je navrhnutá na podporu prevádzky železničnej osobnej dopravy.
Keywords: COVID automat; železničná osobná doprava; dopravné výkony; verejný záujem; opatrenia