KOMPARACE VÝVOJE CEN KOMODIT PO CENOVÉM ŠOKU (Perner's Contacts, 2022)
V práci je provedena analýza vývoje cen vybraných komodit za poslední 4 roky. Jedná se o analýzu, která byla vytvořena k posouzení chování cen na neočekávaný cenový šok. Komoditní trhy jsou jedním z klíčových trhů, protože se na nich prodávají hlavní suroviny pro naprostou většinu odvětví průmyslu. Cenové šoky, které zasáhnou tyto trhy tak mají rozsáhlé a dlouhodobé dopady na globální ekonomiku. Z tohoto důvodu je velmi důležité všechny cenové šoky sledovat a analyzovat a z výsledků analýz se následně poučit. Jedním z největších cenových šoků v tomto století byl vojenský konflikt, kdy vojska Ruské federace vstoupila na Ukrajinu. Ruská federace i Ukrajina jsou ekonomiky, které produkují velké množství surovin a polotovarů pro evropský, ale i pro mimoevropský průmysl. Tento konflikt vyvolal otřes na komoditních trzích, a to nejen u komodit, které jsou produkovány na území dotčených států. Celý konflikt změnil světový logistický systém. Analýzou byly identifikovány komodity, jejichž cen se konflikt dotknul a komodity, jejichž ceny nebyly konfliktem výrazně ovlivněny.
Keywords: cenový šok; komoditní trh; korelace