ÚČINNOST A RYCHLOST NABÍJENÍ ELEKTROMOBILŮ (Perner's Contacts, 2023)
Článek se věnuje experimentálnímu zjištění ztrát vznikajících při AC a DC nabíjení elektromobilu Hyundai Kona electric 64 kWh. U obou typů nabíjení je vyhodnocena celková účinnost nabíjení, round-trip účinnost trakční baterie, vlastní spotřeba vozidla při nabíjení, u AC nabíjení pak ještě účinnost palubní nabíječky vozidla. U DC nabíjení je patrný zásadní vliv teploty trakční baterie na rychlost a účinnost nabíjení. Účinnost nabíjení je vypočtena jako poměr energie spotřebované z trakční baterie v jízdě vůči energii dodané do vozidla následným nabíjením do stejné úrovně nabití trakční baterie jako před jízdou. U elektromobilu Hyundai Kona byla zjištěna průměrná účinnost AC nabíjení 85 %, účinnost DC nabíjení 92,1 % bez zahrnutí účinnosti DC nabíječky. Round-trip účinnost trakční baterie je u AC nabíjení 97,6 %, u DC nabíjení 92,7 %. Podíl spotřeby 12 V palubní sítě vozidla na celkovém příkonu vozidla během nabíjení se pohyboval od 0,3 do 0,9 %. Data pro vyhodnocení byla získána ze záznamů sedmnácti AC nabíjení v létě i v zimě uskutečněných po jízdách na různých typech silnic a tří DC nabíjení uskutečněných po jízdách na dálnici v zimě.
Keywords: elektromobilita; nabíjení; ztráty; energie; ¨účinnost; baterie; Hyundai; Kona