ČASOVO-PRIESTOROVÁ ANALÝZA ŠPECIFICKEJ DOPRAVNEJ NEHODY NA DIAĽNICI (Perner's Contacts, 2023)
Predmetný príspevok sa zaoberá komplexnou rekonštrukciou a analýzou špecifickej dopravnej nehody na diaľnici. Hlavným cieľom analýzy dopravnej nehody bolo určenie konkrétnej príčiny úmrtia vodiča vozidla Škoda 1203. K nehode došlo v nočnej dobe za účasti 3 osobných automobilov, medzi ktorými došlo k vzájomným rázovým kontaktom. Tieto vzájomné kontakty determinovali technicko-logické vymedzenie nehodového deja s časovo prijateľnými odstupmi medzi jednotlivými rázovými kontaktmi. Časovo-priestorové vymedzenie technicky prijateľného intervalu priebehu dopravnej nehody umožnilo definovanie času dostupného pre vodiča vozidla Škoda 1203 k vykonávaniu po-nehodových úkonov. Následná biomechanická analýza umožnila ustálenie pravdepodobného mechanizmu vzniku závažných zranení daného vodiča.