K PROBLEMATIKE EKOLOGIZÁCIE NÁMORNEJ A VNÚTROZEMSKEJ PLAVBY (Perner's Contacts, 2023)
V ostatnom období v inštitúciách a orgánoch EÚ stále intenzívnejšie rezonuje potreba širšieho využívania energie z obnoviteľných zdrojov a nízkouhlíkových palív v jednotlivých dopravných systémoch. Autorka prináša prehľad legislatívnych noriem upravujúcich proces  dekarbonizácie  v podmienkach odvetvia námornej a vnútrozemskej vodnej dopravy a poukazuje na úskalia na ceste ekologizácie, budovania modrého hospodárstva a klimatickej neutrality s ohľadom na zdravie a kvalitu života ľudí žijúcich v blízkosti plavebných trás alebo prístavov.
Keywords: udržateľnosť; ekologizácia; mobilita; námorná doprava; vnútrozemská plavba