PRODUKCE A VYUŽÍVÁNÍ BIOPALIV V PODMÍNKÁCH SLOVENSKÉ REPUBLIKY (Perner's Contacts, 2008)
Neustále se zvyšující hustota dopravy, která velmi úzce souvisí se zhoršující se kvalitou ovzduší, ale i narůstající ceny ropy, jako i snaha o maximální využívání zemědělské půdy s vysokou bonitou, rozpoutaly v posledních letech zvýšení produkce biopaliv. Výjimkou není ani SR, i když výroba biopaliv na Slovensku zatím významný rozvoj nezaznamenává. Výstavba bioetanolových stanic není levnou záležitostí, využívání obilí na výrobu bioetanolu vede ke zdražování potravin a problémy jsou spojeny také s likvidací odpadů z bioetanolových stanic. Možnosti produkce biopaliv v SR se pokouší shrnout tento článek.
Keywords: Biopaliva; MEŘO; bioetanol; bioplyn