PODPORA ŽELEZNIČNEJ DOPRAVY V EURÓPE A SLOVENSKEJ REPUBLIKE (Perner's Contacts, 2008)
Integrácia európskej železničnej siete vedie k významným zmenám a vyžaduje sidobre fungujúci dopravný systém na medzinárodnej aj národnej úrovni. Je nutnáimplementácia týchto zmien do dopravnej politiky Slovenskej republiky. Dopravnápolitika EÚ v súčasnosti smeruje k harmonizácii a liberalizácii trhu. Tieto základnéciele môžu byť úspešné len v prípade zabezpečenia rovnej hospodárskej súťaže.Príspevok sa zaoberá podporou železničnej dopravy v Európe, popisuje železničnúinfraštruktúru Slovenskej republiky, parametre a možnosti financovania.
Keywords: železničná doprava; železničná infraštruktúra; dopravná politika