DOPRAVA A KOHEZNÍ POLITIKA ČESKÉ REPUBLIKY V OBDOBÍ 2007-2013 (Perner's Contacts, 2010)
Doprava představuje jeden ze základních prvků fungování současné společnosti. Mezi nejvíce diskutovaná témata v tomto směru patří výstavba a modernizace dopravní infrastruktury v širších souvislostech ekonomického rozvoje a podpora udržitelných forem dopravy. Do těchto dvou tematických oblastí je rovněž směřována podpora kohezní politiky Evropské unie pro rozvoj dopravy v České republice. V architektuře operačních programů České republiky jsou přitom rozhodující Operační program Doprava a regionální operační programy. A právě na analýzu projektů OP Doprava a prioritní osy Doprava ROP Střední Morava se zaměřuje tento článek. Hlavní závěry ukazují na preferenci nové výstavby dopravní sítě národního a nadnárodního významu před řešením otázky kongescí v hlavních urbánních prostorech. Z prostorového hlediska se jak v případě projektů OP Doprava, tak v případě ROP Střední Morava projevuje existence rozdílů mezi jádrovými a periferními oblastmi, kdy hlavní podíl projektů je lokalizován v blízkosti hlavních rozvojových center. Současně však bylo poukázáno na existenci specifických možností využití kohezní politiky v oblasti dopravy i v periferních regionech a to na bázi vnitřních rozvojových předpokladů.
Keywords: doprava; kohezní politika; OP Doprava; ROP Střední Morava