SYSTÉMY PRE ZVÝŠENIA BEZPEČNOSTI VODIČA MOTOROVÉHO VOZIDLA - ZAZNAMENÁVANIE OKA, POHĽADU V REÁLNOM ČASE PRE MONITOROVANIE OSTRAŽITOSTI VODIČA (Perner's Contacts, 2010)
Táto štúdia pojednáva o možnostiach využitia vizuálnych systémoch v dopravných technológiách. Rozoberá možnosti vizuálneho systému ako systému pre zvýšenie vonkajšej bezpečnosti tak aj systému pre počítačové pozorovanie a pre monitorovanie ostražitosti vodiča za volantom. Dôvod na skonštruovanie takéhoto systému bol hlavne predísť častým dopravným nehodám, ktorých príčina je veľmi často mikrospánok vodiča. Práve zmenšený stupeň ostražitosti vodiča sa stal problémom vážneho záujmu pre spoločnosť.
Keywords: bezpečnosť; oko; reálny čas