MOŽNOSTI HODNOTENIA KVALITY VNÚTROZEMSKÝCH VODNÝCH CIEST (Perner's Contacts, 2018)
Bezpečnosť vnútrozemskej vodnej dopravy predstavuje komplex vzájomne prepojených systémov riadenia plavby a prevádzky vodných ciest. Sledovanie a hodnotenie kvality vodných ciest je závislé predovšetkým od množstva plavebných nehôd a obmedzení, ktoré bránia plynulému dopravnému procesu. Nárast plavebných výkonov má priamy vplyv na zvýšenie rizika vzniku plavebných nehôd. Sledovanie a hodnotenie kvality vnútrozemských vodných ciest je jedným z nástrojom ako reagovať na zmeny v dopravných výkonoch, ako aj impulzom k prijatiu nevyhnutných bezpečnostných opatrení.
Keywords: vnútrozemská vodná cesta, plavebná nehoda, plavebná bezpečnosť, plavba