MODELLING OF DYNAMIC BEHAVIOUR OF TRANSPORT MACHINES RANDOM EXCITED STRUCTURES (Perner's Contacts, 2008)
Článok obsahuje stručnú charakteristiku stochastickej metódy, vhodnej k popisudynamických systémov a modelovaniu ich správania sa v určených podmienkach.Metóda je založená na využití vektorových autoregresných modelov s kĺzavýmipriemermi tzv. ARMAV modelov. Obsahuje niektoré výsledky z experimentálnehooverovania navrhnutého postupu, ktorý je možné využiť ako relatívne jednoduchýnástroj pre predikciu správania sa ľubovoľných stochastických systémov.
Keywords: mechanický dynamický systém; stochastické časové rady; autoregresný model