REGIONÁLNÍ LETIŠTĚ V ČESKÉ REPUBLICE: ZAOSTŘENO NA GEOGRAFICKOU EFEKTIVITU (Perner's Contacts, 2010)
Doprava patří mezi významné faktory, které ovlivňují rozvojový potenciál území. V několika posledních desetiletích zažila dynamický rozvoj svých kvantitativních i kvalitativních ukazatelů rovněž letecká doprava, která se stala významným lokalizačním faktorem ekonomických aktivit. Zejména boom nízko-nákladových leteckých přepravců přitom umožnil rozvoj celé řady periferních regionálních letišť. Otázka regionálních letišť je aktuální i v případě České republiky, a proto cílem tohoto článku je zhodnotit geografickou efektivitu regionálních letišť v České republice a to na bázi DEA metody. Současně je diskutován rozvojový potenciál českých regionálních letišť včetně nově plánovaného letiště v Přerově. Výsledky analýzy poukazují na neefektivitu českých regionálních letišť z hlediska své velikosti (počtu cestujících). Na tomto základě jsou opodstatněné pochybnosti o racionálnosti stávající sítě veřejných mezinárodních letišť v České republice. Na druhé straně však výsledky naznačují existenci zřejmého rozvojového potenciálu regionálníchletišť České republiky v případě volby vhodné rozvojové strategie.
Keywords: regionální letiště; letecká doprava; geografická efektivita; Česká republika