VERIFIKACE HYPOTÉZ MODELU INTERAKCÍ DOPRAVY A EKONOMIKY (Perner's Contacts, 2010)
Cílem tohoto příspěvku je ověření hypotéz, jež hovoří o vzájemném působenídopravního a ekonomického systému v různých časových horizontech. Výchozízákladnu s dílčími hypotézami tvoří interakční model vazeb dopravního aekonomického systému. Ověření těchto hypotéz je postaveno na matematickémmodelování za použití statistických metod prostřednictvím vybraných klíčovýchukazatelů obou systémů.
Keywords: dopravní systém; ekonomický systém; hrubý domácí produkt; korelace; exponenciální vyrovnávání; sezónní faktor