VNÚTROZEMSKÁ PLAVBA NA DUNAJSKEJ VODNEJ CESTE (Perner's Contacts, 2019)
Dunaj, druhá najdlhšia európska rieka, preteká desiatimi európskymi krajinami sveta. Po otvorení prieplavu Mohan – Dunaj v roku 1992 došlo k jej napojeniu na sieť vodných ciest západnej Európy a vytvoreniu vodnej cesty dlhej viac ako 3 500 kilometrov, ktorá spája Severné more s Čiernym morom. Význam tejto vodnej cesty spočíva nielen vo výmene tovaru medzi európskymi krajinami, ale aj vo výrobe elektrickej energie prostredníctvom vodných diel, ktoré ležia na tejto vodnej ceste. Predmetom článku je aj SWOT analýza vnútrozemskej plavby na Dunaji, ako aj objemy prepráv za ostatné obdobie a ich odhad vývoja s použitím metódy najmenších štvorcov.
Keywords: dunajská vodná cesta; obchodná plavba; SWOT analýza; metóda najmenších štvorcov