ÚLOHA DOPRAVY PŘI PLNĚNÍ CÍLŮ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE (Perner's Contacts, 2019)
Doprava je klíčovým prvkem, který umožňuje plnění několika cílů udržitelného rozvoje. Výrazně přispívá k cílům udržitelného rozvoje v oblasti hospodářského rozvoje, průmyslu a malých a středních podniků a také obchodu a investic. Proto také pomáhá plnit cíle udržitelného rozvoje, které se zaměřují na podporu zaměstnanosti a životních podmínek a zmírňování nerovností a vyloučení. Doprava však přináší v oblasti cílů udržitelného rozvoje také řadu výzev, jako je potřeba snížit dopady na klima a životní prostředí, zlepšit dopravní systémy a bezpečnost silničního provozu a řešit obavy týkající se pracovních míst a důstojné práce. Cílem příspěvku je poskytnout obsahovou analýzu aspektů trvale udržitelného rozvoje ve vztahu k dopravě a to v souvislosti s naplňováním vybraných cílů Agendy 2030. Prezentovaný příspěvek je součástí řešení projektu VEGA č.1/0302/18 “Inteligentní města jako možnost implementace konceptu udržitelného rozvoje měst ve Slovenské republice”
Keywords: udržitelný rozvoj; cíle Agendy 2030; doprava