OBJEDNÁVANIE VÝKONOV V DIAĽKOVEJ ŽELEZNIČNEJ OSOBNEJ DOPRAVE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE (Perner's Contacts, 2017)
Reformy v železničnej doprave a postupné otváranie železničného sektora začali v EÚ už v 90. rokoch 20. storočia aplikáciou príslušných smerníc a regulačných opatrení. Základným krokom v liberalizácii železničnej dopravy bolo oddelenie prevádzkovateľov infraštruktúry od železničných dopravných podnikov a následne poskytnutie nediskriminačného prístupu novým dopravcom na infraštruktúru vo všetkých členských štátoch. Príspevok je zameraný na analýzu postupných krokov vlády SR pri vyhlasovaní prvých súťaží na zabezpečovanie dopravných výkonov, ktoré sú dotované, a taktiež stanovenie podmienok pre túto súťaž na definovanej linke.
Keywords: výkony vo verejnom záujme; verejná súťaž; liberalizácia osobnej dopravy