KVANTITATÍVNE HODNOTENIE RIZÍK SPOJENÝCH S PREPRAVOU NEBEZPEČNÝCH LÁTOK (Perner's Contacts, 2018)
Doprava ako moderný a dynamický segment prechádza neustále prudkým vývojom.Reflektuje tým požiadavky rýchlejšej, efektívnejšej a bezpečnejšej dopravy, na druhejstrane prináša so sebou riziko vzniku mimoriadnych udalostí s negatívnyminásledkami na život, zdravie obyvateľov a životné prostredie. Hodnotenie dôsledkovnehôd z mobilných zdrojov rizika bolo doteraz v Európskej únii riešené iba okrajovo.Problematika posudzovania a hodnotenia mobilných zdrojov rizík nie je upravenázákonom a preto nie je vytváraný dostatočný tlak na riadenie a znižovanie rizík.Cieľom predkladaného príspevku je poukázať na skutočnosť, že prepravanebezpečných látok, z hľadiska charakteru prepravovaného materiálu, predstavujev prípade vzniku mimoriadnej udalosť osobitné nebezpečenstvo predovšetkým preľudí. Uniknuté toxické alebo horľavé látky môžu ohroziť život a zdravie mnohýchobyvateľov. Prínosom článku je aj praktický príklad podrobného hodnotenia rizíkDoprava ako moderný a dynamický segment prechádza neustále prudkým vývojom. Reflektuje tým požiadavky rýchlejšej, efektívnejšej a bezpečnejšej dopravy, na druhej strane prináša so sebou riziko vzniku mimoriadnych udalostí s negatívnymi následkami na život, zdravie obyvateľov a životné prostredie. Hodnotenie dôsledkov nehôd z mobilných zdrojov rizika bolo doteraz v Európskej únii riešené iba okrajovo. Problematika posudzovania a hodnotenia mobilných zdrojov rizík nie je upravená zákonom a preto nie je vytváraný dostatočný tlak na riadenie a znižovanie rizík. Cieľom predkladaného príspevku je poukázať na skutočnosť, že preprava nebezpečných látok, z hľadiska charakteru prepravovaného materiálu, predstavuje v prípade vzniku mimoriadnej udalosť osobitné nebezpečenstvo predovšetkým pre ľudí. Uniknuté toxické alebo horľavé látky môžu ohroziť život a zdravie mnohých obyvateľov. Prínosom článku je aj praktický príklad podrobného hodnotenia rizík prepravy nebezpečných látok cestnou dopravou.
Keywords: hodnotenie rizík, mimoriadna udalosť, preprava nebezpečných látok, mobilný zdroj rizika