TAKTICKÁ PREDIKCIA KONTAKTU DVOJICE LIETADIEL (Perner's Contacts, 2018)
Článok obsahuje matematický model taktickej predikcie konfliktu dvojice lietadiel. Taktická predikcia konfliktu lietadiel má upozorniť riadiaceho na okamžitú potenciálnu nebezpečnú situáciu. Okolo lietadla L je definovaný konfliktný priestor, ktorý je rotačný elipsoid. Lietadlo L sa nachádza v strede konfliktného priestoru a lietadlo M sa voči nemu pohybuje relatívnou rýchlosťou R, ktorá je rozdielom rýchlosti lietadla M a lietadla L. V modele sa extrapoluje dráha lietadla M v smere vektora relatívnej rýchlosti zbližovania po dobu predstihu p. Ak má extrapolovaná dráha s konfliktným priestorom lietadla L spoločný aspoň jeden bod, signalizuje sa konflikt.
Keywords: konflikt, konfliktný priestor, algoritmus